Zo creëer je een veilige vluchtweg voor iedereen!

Een veilige vluchtweg is zeer belangrijk in openbare gebouwen en bedrijfspanden, zoals ziekenhuizen, scholen of zwembaden. Maar om de juiste vluchtroute te creëren die iedereen begrijpt zal je een aantal spullen aan moeten schaffen. Daarom vertellen wij jou over een panieksluiting en hoe dat werkt.

De optimale beveiliging

Voor een optimale beveiliging heb je allereerst een panieksluiting nodig. Deze zijn in principe toepasbaar op bijna alle deuren en zowel op een enkele als dubbele deur. Zo zijn alle panieksluitingen toepasbaar op links- en rechtsdraaiende deuren en de meeste ook voor naar buitendraaiende deuren. De voordelen zijn dat ze gebruiksvriendelijk zijn en eenvoudig te monteren. Kinderen en/of mensen uit andere culturen zullen een panieksluiting dus ook zeker in geval van nood kunnen ontgrendelen. Panieksluitingen voldoen aan alle Europese normeringen. Je hebt ze zelfs met een twee-, drie-, of vierpuntssluiting. Deze laatste heeft een SKG 2 keurmerk, wat betekent dat het ook nog eens minimaal 3 minuten inbraakwerend is. Je hebt de panieksluiting met een hendel, waarbij je de hendel naar beneden duwt of een panieksluiting met pushpad, waarbij je de pad alleen in hoeft te drukken en vervolgens de deur ontgrendeld wordt. Er zijn verder nog panieksluitingen die speciaal te reinigen zijn. Bij de panieksluitingen voor de enkele deur kan er ook nog een codeslot gebruikt worden, zodat de deur van buitenaf geopend kan worden. Het slot is zeer eenvoudig opnieuw te programmeren als er iets misgaat met de installatie of je de code vergeten bent. Hierdoor is dit ideaal om toe te passen als je bijvoorbeeld van buitenaf toch naar binnen wilt kunnen.

Welke panieksluiting?

Om de juiste panieksluiting te kiezen zijn een aantal dingen belangrijk. Zo moet je de juiste afmetingen van jouw deur hebben, dus de deur stijlbreedte, normale breedte en hoogte, maar ook het deurgewicht. Elke panieksluiting past weer op een andere deur met een bepaald maximum gewicht, (stijl)breedte en hoogte. Als jouw deur te hoog is, kan je ook nog een verlengstang bij de panieksluiting bestellen, zodat hij wel past. Daarnaast moet je weten wat voor deur je hebt. Dus als eerste is het belangrijk dat je weet of je een enkele of dubbele deur hebt en of hij naar buiten of binnen en naar links of rechts draait. Ook kan het materiaal van de deur van belang zijn, bijvoorbeeld hout of staal. Als je dat weet heb je al bijna alles. Je moet alleen nog beslissen of je een SKG beveiligd slot wilt en met een twee-, drie- of vierpuntssluiting, afhankelijk van hoe veilig je jouw gebouw wilt hebben. Daarnaast kan je zelf de kleur kiezen die het beste bij jouw deur past, dus zwart-rood of zilvergrijs. Bij de panieksluiting is het aan te bevelen om noodverlichting aan te schaffen, als je dit nog niet hebt. Door de noodverlichting begrijpt iedereen in het gebouw waar hij/zij in nood naartoe moet. Het geeft namelijk zeer eenvoudig aan wat de vluchtroute is door middel van een eenvoudig te begrijpen plaatje. De verlichting blijft bovendien branden als de stroom uitvalt. Wacht dus niet langer en bestel nu jouw panieksluiting, eventueel met noodverlichting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *