17 januari 2022

Wat is dakrandbeveiliging?

2 min read

In Artikel 3.16 van het Arbobesluit staat dat valrisico kan worden tegengegaan door het aanbrengen van doelmatige hekwerken, leuningen of andere dergelijke voorzieningen. De Arbeidsinspectie gaat uit van het principe dat het bedrijf op de hoogte is van alle risico’s en gevaren op de werf. Maar wat als de werkgever dit niet is? In dat geval kan hij bij de Arbeidsinspectie om advies vragen. Zo’n advies kan gevraagd worden bijvoorbeeld als er nieuwbouwplannen zijn, of indien er een wijziging plaatsvindt in de bedrijfsvoering of in de bedrijfstak. Ook een risicoscan of een risicoanalyse kan veel informatie opleveren over de veiligheid op de werf.

Speciale voetsteunen

De speciaal ontwikkelde voetsteunen maken het mogelijk dat het systeem op meerdere manieren aan de dakbedekking te bevestigen is. Door het gebruik van contragewichten is (mechanische) bevestiging aan de dakconstructie niet noodzakelijk. De voetsteunen zijn ook te plaatsen op het plat dak. Ook hier geldt dat het systeem uitgevoerd kan worden met contragewichten. Hierdoor is een mechanische aanpassing van de dakconstructie niet noodzakelijk. Een andere mogelijkheid is om de voetsteun in de schoorsteen te bevestigen en daarmee op het plat dak te werken. 

Eenvoudig montageproces 

Het neerzetten, verankeren en bevestigen van Kedge Barrier kent een eenvoudig montageproces. De gebruiker kan ook zelfstandig door de gebruiksaanwijzing de installatie uitvoeren. Het systeem biedt zekerheid voor mensen die werkzaam zijn op daken, zoals timmermannen, schilders, bouwvakkers en loodgieters en onderhoudsmedewerkers van huizen en appartementengebouwen in bijvoorbeeld studentengebieden. Mensen die echt veilig willen werken of meedoen aan sportieve activiteit moet mogen weten dat ze veilig hun plekje op het dak kunnen innemen! Veiligheid op een dak is niet alleen belangrijk voor de veiligheid van de mensen die er komen en gebruik maken van het dak, maar ook van de mensen die met het dak bezig zijn. De Kedge Barrier maakt het mogelijk om aan bovenstaande taak te voldoen. 

Wat is mogelijk? 

Het betreft hier een systeem dat in meerdere modellen leverbaar is, zoals de Kedge Barrier, de S-barrier en de X-barrier. De bouw van een hekwerk kan op verschillende manieren plaatsvinden. Zelfs ‘normale’ dakrandbeveiliging kan met Kedge Barrier worden uitgevoerd. Het enige verschil is dat er op een andere manier contragewichten worden gebruikt. (Kijk voor meer informatie over deze constructie op www.kedge.nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *