17 januari 2022

Veiligheid in de bouw is onmisbaar

2 min read
VCA cursus

VCA cursus

In de bouw is er één woord waar je niet omheen kan: veiligheid. Veiligheid in de bouw is het belangrijkste onderdeel van een bouwplaats waar iedere werknemer mee te maken krijgt. Omdat er in de bouw veel wordt gewerkt met zware en krachtige machines zijn er allerlei regels opgesteld waar iedereen zich aan moet houden. Soms lijken die regels wat overbodig of overdreven, maar de redenen voor die regels zijn duidelijk.

Voorkomen van ongelukken

De reden dat je op een bouwplaats netjes moet omgaan met machines, kranen en zelfs je eigen gereedschap is omdat er altijd ongelukken kunnen gebeuren. Het kan bijna niet anders dan dat er per dag wel iemand valt of bijna valt, of per ongeluk een verkeerde knop indrukt. Omdat er in het verleden al veel ongelukken zijn gebeurd die totaal onnodig waren, zijn er tal van regels bedacht om werkvloer veiliger te maken. Zo kunnen bouwvakkers een VCA examen afleggen om een VCA diploma te halen zodat ze bekend zijn met de belangrijkste veiligheidsregels. Ook kom je tegenwoordig bepaalde bouwplaatsen niet meer op als je geen beschermende uitrusting draagt zoals een helm en schoenen met stalen neuzen.

Investeren in veiligheid is kosten besparen

Als je een ongeluk krijgt op de bouwplaats dan moet je vaak naar het ziekenhuis. Als het bijvoorbeeld een botbreuk is, duurt het vaak weken voordat het genezen is. In die tijd kun jij je normale taken niet meer uitvoeren, waardoor er iemand anders binnen moet komen die jouw taken overneemt. Dit kost de directie en de werkgever extra geld. Dat geld zou je beter kunnen gebruiken voor iets anders, zoals de bouwplaats nog veiliger te maken. Ben jij een ondernemer die wil investeren in veiligheid? Ga dan naar www.vca-cursus.com en kijk wat jij moet doen om je bedrijf te laten certificeren.

Veiligheid is een investering in werknemers

Iedereen werkt graag in een veilige omgeving. Dit klinkt misschien gek, maar groot of klein, iedereen vind het fijn als er bescherming en zorg wordt getrokken voor je persoonlijke veiligheid. Daarom werken veel mensen liever in een zorgvuldige, veilige omgeving dan dat ze werken op een onveilige plek waar elke dag iets kan gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *