28 november 2021

Hoe maak je alleenwerken veiliger?

3 min read

In sommige sectoren brengt alleenwerken meer risico’s met zich mee dan in andere. Heb jij een kantoorbaan, dan maakt het over het algemeen weinig uit of jij alleen in een ruimte zit te werken of dat er ook collega’s aanwezig zijn. Maar er zijn beroepen die van zichzelf al veel risico met zich meebrengen en moet je dan alleenwerken, dan vergroot dat het risico natuurlijk alleen nog maar meer. Want ben je ergens alleen aan het werk en er gebeurt iets met je, dan kan het lang duren voordat er hulp komt. Helemaal als je uit het zicht van anderen aan het werk bent.

Hulp bij alleenwerken

Nu vraag jij je misschien af in welke sectoren het gewoon is om in je eentje aan het werk te gaan. Er zijn verschillende beroepen waarin alleenwerken mogelijk is en risico’s met zich meebrengt, denk aan:

  • glazenwassers
  • hulpverleners in bijvoorbeeld jeugdzorg of thuiszorg
  • installateurs en monteurs
  • bouwvakkers

Soms voer je klussen samen met je collega’s uit, maar het gebeurt ook dat je alleen naar een locatie moet. Bijvoorbeeld omdat er te weinig werk is voor meerdere personen. Krijg je dan te maken met een ongeluk, dan kan het lang duren voordat iemand het doorheeft. En dat is een probleem, want hoe sneller er hulp verleend kan worden, hoe beter het immers is. Werk jij in de jeugdzorg of thuiszorg, dan zul je veel bij andere mensen over de vloer komen. Je verleent vaak of altijd hulp aan huis. Deze manier van alleenwerken brengt niet zozeer het risico met zich mee dat er een ongeval plaatsvindt, maar je kunt wel te maken krijgen met geweld. Het is dan belangrijk dat je op een discrete manier een alarm kunt verzenden, zodat collega’s of een alarmcentrale weten dat je hulp nodig hebt. Zo brengen verschillende beroepen dus verschillende risico’s met zich mee bij alleenwerken en het is belangrijk om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat je zo veilig mogelijk alleen werkt.

Handige app

Natuurlijk neem je altijd de nodige voorzorgsmaatregelen bij alleenwerken. Je zorgt er bijvoorbeeld voor dat je beschermende kleding draagt als je ergens een klus uit moet voeren of je zorgt voor een goed harnas en goede zekering als je moet glazen wassen. Maar alsnog kan er natuurlijk altijd wat fout gaan. En dan is het goed als jullie gebruik maken van de handige app van multibel. Deze biedt jou als loneworker verschillende handige functies. Zo zit er een discrete noodknop op, waarmee je een alarmcentrale of collega’s kunt waarschuwen. Daarnaast maakt het alleenwerken veiliger omdat het beschikt over valdetectie en detectie van bewegingloosheid. Ook kan de app zo ingesteld worden dat deze met een bepaalde frequentie een bericht verstuurt aan de alleenwerker. Wordt het bericht niet bevestigd, dan kan er op een andere manier contact gezocht worden om na te gaan of er iets gebeurd is of niet. Zo beschikt deze app dus over verschillende functies, op de website van multibel lees je hier nog veel meer over. Wat in ieder geval zeker is, is dat alleenwerken op deze manier minder risicovol wordt!

Lees meer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *