28 november 2021

Brandpreventie is beter dan brandbestrijding

3 min read

Wanneer het gaat over brand, hebben we allemaal natuurlijk het liefst dat we er nooit mee te maken krijgen. Wanneer er dan toch een brand uitbreekt, kan de brandweer vaak snel ter plekke zijn. Echter, het is natuurlijk beter om een brand helemaal te voorkomen. Het is dan ook belangrijk, en niet alleen voor je eigen veiligheid, om te weten wat je allemaal aan brandpreventie kunt doen. 

Een van de misvattingen over brandwachten, zijn dan ook dat zij hetzelfde zijn dan de brandweer. Dit is niet helemaal waar. Al hebben zij wat overlappende taken, een brandwacht is er voor brandpreventie waar een brandweer er voor brandbestrijding is. We zullen hier bespreken wat je thuis aan brandpreventie kunt doen, maar ook wat er op locaties waar meerdere mensen aanwezig zijn, zoals een kantoor, belangrijk is.

Wat kun je thuis aan brandpreventie doen

Wanneer je thuis je gezin/familie/huisgenoten zo veel mogelijk wilt beschermen tegen branduitbraak is het belangrijk dat degene die het kunnen, allemaal een beetje meehelpen in het kader van brandpreventie. Kinderen kunnen dit natuurlijk nog niet zelf, dus daarom is het belangrijk dat jij daar dan op let. Laat kinderen dan ook nooit alleen in de buurt van aanstekers of lucifers. Ze gaan hier mee spelen en kennen de gevolgen niet.

Daarnaast is het in de keuken belangrijk om rekening te houden met bepaalde dingen. Verlaat zo nooit de keuken wanneer er iets aan staat. Wanneer je even weg wilt, vraag dan iemand anders om op te letten. Bijvoorbeeld wanneer je toch nog een boodschap bent vergeten. Moet iets langer op staan en wil je naar een andere ruimte om ondertussen iets anders te doen? Zet dan altijd een wekkertje zodat je niet vergeet dat er nog iets aan staat. Wanneer er vlam in de pan uitbreekt, is het uiterst belangrijk dit NIET te blussen met water. Door de combinatie van water en vetten/olie in de pan kan er namelijk een enorme steekvlam ontstaan. Gebruik liever een blusdeken. Zorg er daarnaast ook voor dat je regelmatig de afzuigkap reinigt. Zo blijven er geen brandbare resten in het filter verstopt zitten.

Wat betreft filters is het ook handig om regelmatig het filter van de wasdroger te controleren. In dit filter blijft namelijk stof achter, en bij hoge temperaturen kan stof gaan branden.

De, misschien wel, meest voor de hand liggende tip heeft betrekking op kaarsen. Plaats kaarsen dan ook nooit in de buurt van brandbaar materiaal en verlaat nooit het huis wanneer er nog kaarsen branden.

Als laatste is het belangrijk om goed om te gaan met elektrische apparaten. Oude defecte apparaten die nog wel aangesloten zijn op stroom kunnen zo bijvoorbeeld voor kortsluiting zorgen, te veel apparaten op één stekkerdoos kan ook zorgen voor brand en het is niet verstandig om ‘s nachts uw apparaten op te laden.

Brandpreventie op kantoor

Brandpreventie op kantoor is extra belangrijk omdat er vaak meerdere mensen aanwezig zijn. De meeste problemen ontstaan bijvoorbeeld door elektra. Laat dit dan ook installeren door een bedrijf dat hier gespecialiseerd in is en voorkom branden door verkeerde aansluitingen. Daarbij is het ook belangrijk om op verschillende materialen te letten. Zorg er dan ook voor dat deze niet te dicht bij warmtebronnen staan en laat ze impregneren. Voor de beste brandpreventie is het van belang dat je je kantoorgebouw regelmatig laat keuren door specialisten. Dit soort inspecties worden zelfs verplicht door de verzekering. Daarnaast is het bijvoorbeeld ook verplicht om een brandwacht in te huren wanneer een brandmeldinstallatie niet meer naar behoren werkt. Dit kan bijvoorbeeld door onderhoud of een storing. Het inhuren van een brandwacht wordt dan ook verplicht gesteld door de verzekering, maar ook door de gemeente en de brandweer. Een brandwacht huren kan vaak gemakkelijk en zij zijn ook altijd snel ter plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *